Jak vybrat litinové nádobí tak, aby vydrželo celý život

Litinové nádobí je oblíbené po celém světě. A z jakého důvodu je toto nádobí tak populární?  Je velmi odolné a skvěle vodí a udržuje teplotu. Spousta kuchařů si vaření bez tohoto nádobí neumí již ani představit. Mnoho potenciálních zákazníků si ovšem často klade otázku, jak vybrat litinové nádobí, aby nám co nejdéle vydrželo?

V litinovém provedení si nejčastěji pořizujeme pekáče, grily, pánve, woky a také hrnce pro běžné užívání.

Vzhledem k tomu, že na trhu je dnes již velmi obrovská nabídka různých druhů a také různé kvality nádobí z litiny, měli bychom být při výběru pečliví a pozorní a vybírat pouze kvalitní výrobky od prověřených dodavatelů. Určitě bychom se v tomto případě neměli orientovat pouze podle ceny a vybírat levné produkty, které by nám následně mohli způsobit spíše zklamání než radost ze zdravého vaření.

S nadsázkou lze říci, že litina je nezničitelná. Litinové nádobí vydrží celé věky díky své pevnosti. Nepoškodí jej ani žádné látky, i přesto, že jeho povrch není nijak ošetřen. Jediný problém může způsobit rez, která se může po čase objevit jako důsledek nevhodné péče či skladování. Pokud k takové skutečnosti dojde, můžeme následky v místě výskytu odstranit použitím ocelové vaty, popřípadě ocelovým kartáčem.

 

Aby nám toto nádobí co nejdéle vydrželo, je potřeba dodržovat několik ověřených zásad.

 

Jak udržovat nádobí z litiny v dobrém stavu

Aby nádobí vydrželo co nejdéle v dobré kondici, je potřeba jej co nejčastěji používat. Dalo by se říci, že odolnost tohoto nádobí stoupá při pravidelném užívání litinových hrnců. Díky tomu zůstane litina ošetřena tukem a nebude náchylná ke korozi. Na povrchu se vytvoří ochranná olejová vrstva, která zabrání připékání a dalším nežádoucím procesům.

Vlivem nevhodné péče či skladování se ovšem může po čase objevit problém v podobě rzi. Pokud taková situace nastane, lze následky v místě výskytu odstranit použitím ocelové vaty, popřípadě ocelovým kartáčem.

V případě, že v litinovém nádobí nevaříte příliš často, či pokud jste jej čistili od koroze, bývá doporučováno zopakovat celkem jednoduchý proces. Tento proces umožní vašemu litinovému nádobí vrátit původní vzhled i vlastnosti:

  • Naplnit litinové nádobí rostlinným olejem
  • Umístit jej do trouby, rozehřáté na 180 – 200°C
  • Ponechat v troubě 20 – 30 minut do vypaření oleje
  • Po vychladnutí otřít přebytečnou mastnotu papírovým ubrouskem

 

Pokud vlastníte litinové nádobí s dřevěnou rukojetí, proveďte tento proces na sporáku. Nádobí na něm ponechte rovněž až do odpaření a nakonec opět utřete papírovým ubrouskem.