Litinové nádobí - výhody a nevýhody

V dnešní době se do našich kuchyní čím dál výrazněji opět vrací nádobí vyrobené z litiny. Mnozí z nás si možná pamatují nezničitelné litinové nádobí, které již odedávna používaly naše babičky, a které čím bylo starší, tím lépe se v něm vařilo.

Litinové nádobí dnes najdeme ve dvou variantách – jednak jako surovou litinu bez povrchové úpravy, a nebo litinové nádobí smaltované. Liší se ve vlastnostech, péči a omezeních.

V našem článku si dnes shrneme výhody a nevýhody litinového nádobí.

 

Výhody litinového nádobí

 

Jednou z hlavních výhod je, že litina je lepším vodičem tepla, než například často používané nádobí z nerezu. Litina dokáže mnohem lépe akumulovat teplo a zejména intenzivně a rovnoměrně teplo vyzařovat. Z tohoto hlediska je tedy vaření v litině úspornější na energii.

Litinu lze použít jak na varnou desku, tak i na indukci (vzhledem k tomu, že litina je magnetická). Veškeré litinové nádobí (samozřejmě kromě kusů s dřevěnými úchyty) je možno použít na pečení v troubě.

Další výraznou předností je zdravé a ekologické vaření. Kvalitní litina do jídla neuvolňuje žádné zdraví škodlivé látky ani vlivem teploty či mechanickým opotřebením. Litinové nádobí černé. Kvalitní litinové nádobí. Litinové nádobí na oheň.

 

Nevýhody litinového nádobí

 

Litinové nádobí je cenově dražší, a jestliže není smaltované, má i poměrně náročnější údržbu.

Nevýhodou litinového nádobí je také jeho vysoká hmotnost. V porovnání s nerezovým či hliníkovým nádobím je mnohonásobně těžší, což znepříjemňuje manipulaci s nádobím, či umisťováním například v chladničce. S tím je tedy před nákupem třeba počítat.

Nádobí ze surové litiny je náchylné k oxidaci a z toho důvodu by se mělo často používat a neustále je udržovat trochu mastné. V nádobí ze surové litiny není vhodné ukládat potraviny do chladničky, vzhledem k tomu, že vlhkost podporuje oxidaci. Pro zachování pěkného vzhledu litinového nádobí a stabilního zachování nepřilnavosti, bývá doporučováno umývat litinové nádobí spíše ručně, než v myčce.

Nádobí ze smaltované litiny má křehký povrch, tudíž při silnějším úderu či například pádu na dlažbu hrozí zničení povrchu. Taktéž u smaltovaného nádobí, připravované pokrmy nepřijdou do žádoucího styku přímo s litinou, tedy nevaříte přímo na litině, ale na umělé vrstvě - smaltu. Ze smaltu se mohou uvolňovat barvy a také při odštípnutí hrozí velké zdravotní riziko.

Z výše uvedených informací lze tedy konstatovat, že pořídit si litinové nádobí (ze surové litiny) se vyplatí. Toto nádobí bylo vždy velmi oblíbenou volbou našich prarodičů vzhledem k tomu, že přetrvává generace. Pokud si pořídíme sebelepší keramické či teflonové nádobí, časem je nutno ho vyměnit kvůli poškozenému povrchu. Litina vše vydrží, čímž nám může ušetřit mnoho peněz.