Litinové nádobí - výhody a nevýhody

V dnešní době se do našich kuchyní čím dál výrazněji opět vrací nádobí vyrobené z litiny. Mnozí z nás si možná pamatují nezničitelné litinové nádobí, které již odedávna používaly naše prababičky, a které čím bylo starší, tím lépe se v něm vařilo.

Litinové nádobí dnes najdeme ve dvou variantách – jednak jako surovou litinu bez povrchové úpravy, a nebo litinové nádobí smaltované. Liší se ve vlastnostech, péči a omezeních. Zásadním rozdílem ale je, že u u smaltované litiny zůstává zachována pouze jedna výhoda - schopnost akumulovat teplo. Ostatní pozitiva litiny se u smaltovaného nádobí vytrácejí. Připravovaný pokrm totiž nepřijde do žádoucího kontaktu s litinou, ale s umělou smaltovanou vrstvou, takže nevaříte na litině, ale na smaltu. Kvalita litiny navíc u smaltovaných výrobků často nebývá tak vysoká, protože to není nutné.

Následně se tedy budeme věnovat výhradně nesmaltované litině.

 

Výhody litinového nádobí

 

Jednou z hlavních výhod je, že litina je lepším vodičem tepla, než například často používané nádobí z nerezu. Litina dokáže mnohem lépe akumulovat teplo a zejména intenzivně a teplo vyzařovat. Z tohoto hlediska je tedy vaření v litině úspornější na energii.

Litinu lze použít prakticky na všechny tepelné zdroje, vč. indukce - nesmaltovaná litina je pro indukci ten nejlepší materiál. Veškeré litinové nádobí (samozřejmě kromě kusů s dřevěnými úchyty) je možno použít na pečení v troubě, nebo i (celolitinové) na otevřeném ohni.

Další výraznou předností je zdravé a ekologické vaření. Kvalitní litina SKEPPSHULT do jídla neuvolňuje žádné zdraví škodlivé látky ani vlivem teploty či mechanickým opotřebením.Toto platí ovšem jen pro litinové nádobí SKEPPSHULT. Další důležité informace naleznete zde. Taktéž tato litina snese i hrubší zacházení, není poškodit co, neb materiálem je pouze litina.

Dalším bonusem litinového nádobí SKEPPSULT je velmi, velmi dlouhá životnost a jedna obzvláště pozoruhodná vlastnost: čím více a déle je litinové nádobí SKEPPSHULT používáno, tím lepší má vlastnosti. Taktéž nelze opomenout i finanční stránku: ačkoli počáteční investice je vyšší než u běžného komerčního nádobí, životnost litinového nádobí Skeppshult tento rozdíl nejenom setře, ale ve výsledku vyjde příznivěji pro produkty Skeppshult umocněné navíc jejich zdravotní nezávadností.

 

Litinové nádobí černé. Kvalitní litinové nádobí. Litinové nádobí na oheň.

 

Nevýhody litinového nádobí

Jsou pouze dvě: vyšší hmotnost a nutnost péče. Péčí se rozumí občasné promazávání stolním olejem a taktéž vyvarování se používání čistících prostředků a myčky.

 

ZÁVĚR:

Z výše uvedených informací lze tedy konstatovat, že pořídit si litinové nádobí SKEPPSHULT (ze surové litiny) se vyplatí. Toto nádobí bylo vždy velmi oblíbenou volbou našich prarodičů vzhledem k tomu, že přetrvává generace. Pokud si pořídíme sebelepší keramické či teflonové nádobí, časem je nutno ho vyměnit kvůli poškozenému povrchu. Litina vše vydrží, čímž nám může ušetřit mnoho peněz.